Kanser Hodgkin Lymphoma merupakan kanser darah yang bermula dari sel lymphocytes, iaitu sel darah putih yang mengalir ke seluruh tubuh menerusi bendalir dikenali sebagai limfa, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun manusia.

Simptom-simptom Kanser Lymphoma:

  • Berpeluh pada waktu malam
  • Demam
  • Berat badan turun dengan mendadak
  • Kurang selera makan
  • Letih, lesu dan kurang bermaya
  • Bengkak yang tidak sakit terutama sekali dibahagian limfa seperti ketiak atau leher
  • Sakit belakang
  • Gatal-gatal badan tanpa sebab
  • Berpeluh berlebihan

Semua simptom tersebut kemungkinan besar tanda-tanda kanser Hodgkin Lymphoma yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Lebih terdedah kepada mereka yang berumur 15-30 tahun dan bagi warga emas, umur 55 tahun keatas juga mempnuyai risiko yang sama. Anda perlu berjaga-jaga dan terus dapatkan khidmat nasihat daripada doktor bertauliah. Sehingga kini banyak kes kanser lymphoma yang belum diketahui punca yang jelas bagaimana kanser ini boleh terjadi.

Dianggarkan 1 daripada 5 rakyat Malaysia menghidap Kanser Hodgkin Lymphoma. Dan 60% daripadanya adalah LELAKI. Kanser Hodgkin Lymphoma boleh dikesan melalui kaedah biopsi seperti ujian darah, x-ray, imbasan CGT Scan, imbasan MRI dan imbasan PET.

Rawatan Awal

Pesakit perlu menjalani rawatan awal kimoterapi atau radioterapi atau kedua-duanya sekali bergantung kepada kesesuaian. Setelah itu, pesakit perlu menjalani pemindahan stem sel yang bertujuan memberikan peluang yang lebih baik kepada pesakit untuk merawat kanser Hodgkin Lymphoma.

Kisah yang dikongsikan di bawah ini adalah kisah benar anak  Puan Saadiah Arbain yang telah disiarkan di Facebook ‘Supermom Shaklee Story’. Doktor telah mengesahkan anaknya bebas daripada kanser pada 20 Julai 2016. Sama-sama kita baca dan saling ingat-mengingati agar kita dapat selamatkan insan kita yang tersayang.

Sembuh dari Kanser ‘Stage 4’ Selepas Amalkan Vivix Secara Konsisten

Ini kisah anak saya. Anak saya disahkan menghidap Kanser Hodgkin Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Anak saya selalu mengadu sakit belakang. Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain. Sakitnya makin kerap dan kami bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital, doktor bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasalah bila makan ubat, sakitnya reda, lepas tu datang balik. Doktor pun tak dapat detect penyakit anak saya.

Sampai satu masa, doktor ambil darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah. Doktor mengesahkan anak saya ada jangkitan kuman dalam darah. Anak saya menjalani operation kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri.

Setelah beberapa hari dapat result, anak saya perlu dirujuk ke HKL. Sampai di sana, kami terus ke Wad Pedriatik kanak-kanak.

Doktor Mengesahkan Anak Saya Menghidap Kanser Tahap 4!

Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila Doktor Teh Kok Hoi memberitahu anak saya menghidap penyakit kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.

Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi apa-apa kemungkin yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih.

Bermula Episod Baru Dalam Hidup Saya

20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya. Anak saya dimasukkan ke wad KK3 di pediatrik HKL. Anak saya menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa dengan orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman.

Kami berulang alik ke HKL selama 2 tahun!

Rawatan kimoterapi selama 6 bulan dan masa selebihnya, check up susulan. Setelah tempoh 2 tahun, anak saya disahkan sihat dari kanser tersebut, namun doktor menasihatkan agar kami jaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya berulang semula.

Kos Perubatan Semakin Meningkat. Hospital Kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser stage 4.

Sepanjang anak sakit, dia cepat down dan cepat terasa. Tapi satu yang saya ingat sampai harini. Bila doktor suruh cuti setahun dari belajar untuk menjalani rawatan. Dia kata dia tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dlaam pelajaran. Dia snagat sedih dengan keadaan dirinya. Justeru itu saya berusaha mencari suplemen untuk anak saya.

Dari satu suplemen ke satu suplemen tetapi semuanya tidak sesuai. Dan akhirnya saya temui Vivix Shaklee.

Anak Saya Bebas Kanser Pada 20 Julai 2016

Alhamdulillah percaturan Allah itu sememangnya cantik. Apabila anak saya memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong, anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya. Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya. Setelah konsisten ambil Vivix, anak saya disahkan bebas dari kanser pada 20 Julai 2016. Satu berita yang sangat mengembirakan. Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yang tertinggal. Yang paling mengembirakan saya, Alhamdulillah periksa I’dadi tahun lepas dia dapat mumtaz.

Sekarang anak saya bisa menjalankan kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain, Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga.

Syukur Alhamdulillah. Terima Kasih Allah, Terima Kasih Shaklee.

Ikhtiar Dengan Vivix

Sekiranya anda mengalami masalah yang sama seperti di atas dan ingin berikhtiar dengan Vivix, hubungi saya Puan Asilah.

Saya akan bantu anda untuk urusan pembelian dan seterusnya mendapatkan konsultasi, tips dan cara pengambilan yang tepat daripada saya berdasarkan keadaan kesihatan anda.

Jumpa doktor dengan cepat untuk rawatan susulan dan dapatkan suplemen yang bersesuaian dengan diri anda.

********************************************************

Asilah Azmi (Trusted Shaklee Independent Distributor)

Call/SMS/Whatsapp : 013-5044372

www.wasap.my/60135044372

Penghantaran terus ke rumah anda menggunakan courier Poslaju/Skynet/GDex/CityLink atau COD di kawasan Kulim, Kedah.

**********************************************************

Disclaimer : Suplemen Shaklee bukan ubat. Ia memberikan nutrisi yang sebaiknya kepada tubuh badan untuk lebih sihat dan dapat menjalankan fungsi tubuh dengan lebih baik.

Sembuh Dari Kanser ‘Stage 4’, Ibu Ini Kongsikan Pengalaman Anaknya Dan Ikhtiar
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge