Sembelit secara amnya dianggap biasa-biasa sahaja. Sekejap okay dan kadang-kadang menjadi parah. Jangan ambil mudah jika kita tak buang air besar 3-4 hari lamanya, jika kerap SEMBELIT, anda berisiko untuk mendapat kanser usus!

Saya tertarik dengan posting Dr. Zubaidi Haji Ahmad di facebook baru-baru ini berkenaan SEMBELIT. Di sini saya rungkaikan satu persatu TIPS yang diberikan.

1)Banyakkan makan sayur-sayuran, buah-buahan dan ulam-ulaman.

Makanan begini memberikan banyak fiber atau serat. Ini menyebabkan usus besar kita cepat penuh dan merangsangkan pergerakan usus besar. Jadi najis dapat dikeluarkan pada waktunya. Ia mungkin ambil masa tetapi ia berkesan.

Banyak kajian yang menunjukkan mereka yang tidak makan sayur, menyebabkan najis berada lama dalam usus besar (kolon dan rectum) boleh meningkatkan risiko penyakit kanser usus (kanser kolon). Terutama mereka yang makan banyak karbohidrat ringkas (refined carbo) dan banyak daging merah.

2)Minum air secukupnya!

Minum plain water at least 2 liter sehari. Kecuali bagi pesakit yang doctor kata tidak boleh minum air banyak seperti pesakit buah pinggang yang menjalani rawatan hemodialysis. Bila minum air yang secukupnya, najis menjadi lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan.

Apabila kita kurang minum air, tubuh kita akan menyerap air dari najis yang berada di usus besar iaitu di rectum dan kolon. Jadi najis semakin keras dan sukar dikeluarkan.

3)Kurangkan minum kopi dan air yang manis.

Kafein menyebabkan kita mudah mengalami dehidrasi. Begitu juga dengan air manis. Jika mahu minum kopi, pastikan kita minum air kosong secukupnya.

Kurangkan manis dalam minuman, lebihkan manis dalam senyuman. 🙂

4)Banyakkan pergerakan fizikal.

Banyakkan berjalan. Kurangkan masa duduk lama. Jika sudah duduk lebih dua jam, bangun dan bergerak. Bergerak ke pantry untuk minum air, buat riadah regangan dan ke bilik air untuk basuh muka. Pergerakan fizikal akan merangsangkan pergerakan usus.

Dengan bergerak akan mempercepatkan peraliran darah, jadi darah tidak membeku dan tidak mengalami sembelit.

Jika anda seorang picky eater, memilih makanan dan memang tak makan pun sayur atau ulam ulaman, anda wajib ambil multivitamin setiap hari. Saya suggest multivitamin Shaklee iaitu Vita-Lea. Lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral penting termasuklah vitamin C dan beta katorena untuk perlindungan antioksidan. 

Herb Lax membantu menyelesaikan masalah sembelit anda!

Consume Herb Lax malam ni, insyaAllah esok pagi bangun tidur, terus terasa nak membuang air besar. Herb Lax ni dibuat daripada ramuan herba semulajadi, tanpa pengawet dan pewarna tiruan. Antara sumber Herb Lax ni ialah :

1. Anise seeds 

Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan

2. Fennel seeds

Mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah semebelit dan kembung perut atau usus.

3. Senna leaf

Merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, percepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.

4. Licorice root 

Membantu proses detoksifikasi

5. Blue malva flower

Membantu proses detoksifikasi danmengimbangi tekstur kulit

6. Culver’s root

Membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma

7. Buckhorn bark

Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan kepada usus.

8. Alfalfa leaf

Membersihkan usus, darah dan hati.

9. Rhubarb root

Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibiotik.

Cara Makan Herb Lax ini adanya caranya tau. Boleh dapatkan Herb Lax daripada saya, Asilah Azmi.

Anda Seorang Ibu Hamil/Ibu Berpantang yang mengalami sembelit.

Herb Lax tak sesuai untuk ibu hamil dan ibu yang berpantang. Apa yang sesuai ialah OsteMatrix. OsteMatrix ialah vitamin kalsium. Bila tubuh badan kita mendapatkan khasiat kalsium yang secukupnya, insyaAllah senanglah nak buang air besar nanti. Membuang hari-hari dengan gembiranya. Selesa perut kita dan bebas daripada masalah sembelit.

Antara Testimoni Herb Lax & OsteMatrix Shaklee:

Cara Untuk Dapatkan Set Sembelit Shaklee

Sekiranya anda ingin dapatkan Set Sembelit Shaklee ni, hubungi saya Puan Asilah.

Saya akan bantu anda untuk urusan pembelian dan seterusnya mendapatkan konsultasi, tips dan cara pengambilan yang tepat berdasarkan keadaan anda.

********************************************************

Asilah Azmi

Call/SMS/Whatsapp : 013-5044372

www.wasap.my/60135044372/SetSembelitShaklee

Penghantaran terus ke rumah anda menggunakan courier Poslaju/Skynet/GDex/CityLink atau COD di kawasan Kulim, Kedah.

**********************************************************

Disclaimer : Suplemen Shaklee bukan ubat. Ia memberikan nutrisi yang sebaiknya kepada tubuh badan untuk lebih sihat dan dapat menjalankan fungsi tubuh dengan lebih baik.

SEMBELIT : Najis Berada Lama Dalam Usus Besar, Berisiko Mendapat Kanser Usus!
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge