Ovarian Cyst. Kerap kali kita dengar, tapi pahamkah kita apa itu sebenarnya Cyst Ovari? Saya nak share dengan anda semua tentang apa itu cyst ovari, simptom dan cara terbaik untuk membantu pesakit mengecutkan cyst bagi elakkan dari dibedah.

Apa Itu Ovarian Cyst?

 

Ovarian Cyst merupakan kantung cecair, bahan separa pejal atau gas. Ada 5 jenis Ovarian Cyst iaitu :

1) POLYCYSTIC OVARY (PCOS)

 • keadaan folikel dimana telur yang matang gagal untuk terbuka dan membentuk cyst

2) FUNCTIONAL CYST

 • pembentukan cyst berlaku samada apabila telur tidak dilepaskan atau folikel dimana telur tidak terlarut selepas telur dikeluarkan
 • terbentuk semasa sistem ovulasi

3) ENDOMETRIOMAS

 • untuk wanita yang mempunyai masalah endometriosis, tisu dari lapisan uterus tumbuh di kawasan lain dalam badan, termasuk ovari
 • keadaan ini boleh menjadi amat serius dan mengganggu kesuburan

4) CYSTADENOMAS

 • berisi cecair
 • cyst ini terbentuk luar daripada sel-sel permukaan ovari

5) DERMOID CYST

 • cyst ini mengandungi tisu yang serupa di bahagian badan yang lain
 • termasuk kulit, rambut, gigi

Cyst boleh dikesan dengan mudah melalui ultrasound tapi selalunya dikesan secara tidak sengaja bila melakukan ujian Pap Smear.

Confirm Ada Ovarian Cyst, Adakah Saya Perlu Menjalani Pembedahan?

Selalunya doktor akan pastikan tahap cyst ovari tersebut. Berapa saiz cyst tersebut dan jika cyst tidak terlalu besar, pesakit hanya perlu mengawal pemakanan dan perlu follow up dengan doktor sahaja. Jika cyst semakin membesar dan semakin serius, barulah doktor akan decide untuk melakukan pembedahan.

Pembedahan dilakukan dengan beberapa tujuan iaitu:

1) Untuk melakukan biopsy. Ini jika doktor mengesyaki ianya mungkin kanser
2) Pesakit tidak tahan dengan sakit dalam perut dan kitaran haid yang tidak teratur
3) Saiz melebihi 5 cm dan dikhuatiri akan pecah

Set Cyst Shaklee

 • Vivix

Vivix sangat tinggi antioksidan, membantu memperbaiki sel-sel badan yang telah rosak dan tidak mampu berfungsi sepenuhnya. Vivix membantu untuk buang kandungan toksin yang sangat-sangat tinggi di dalam organ hati, ginjal dan juga buah pinggang. Vivix bertindak untuk cuci ataupun sebagai agen detoks keseluruhan badan termasuklah saluran darah kita. Vivix juga bertindak untuk meningkatkan tenaga kepada sel-sel badan yang lemah.

 • GLA COMPLEX

GLA Complex memainkan peranan yang paling penting untuk membantu mengecutkan ovarian cyst @ fibroid. GLA (gamma linolenic acid) adalah sejenis asid lemak Omega-6 yang diperlukan untuk membentuk prostaglandin iaitu sejenis bahan berupa hormon yangmengawal keradangan dan mengawal atur proses badan yang normal. Dengan menambahkan kuantiti prostaglandin dalam badan, ia dapat membantu untuk kecutkan cyst dan fibroid dengan mengawal keseimbangan hormon untuk mengelakkan pembentukan cyst atau fibroid yang baru sekaligus membantu merawat masalah cyst anda.

Pengambilan SET ACE iaitu Set Antioksidan Shaklee iaitu Vitamin A (CarotoMax), Vitamin C dan Vitamin E, dapat membantu badan kita untuk melawan radikal bebas.

Ikhtiar Dengan Set Cyst Shaklee

Sekiranya anda mengalami masalah Ovarian Cyst dan ingin berikhtiar dengan Set Cyst Shaklee, hubungi saya Puan Asilah.

Saya akan bantu anda untuk urusan pembelian dan seterusnya mendapatkan konsultasi, tips dan cara pengambilan yang tepat berdasarkan keadaan anda.

Bagi anda yang mempunyai isteri, kawan ataupun ahli keluarga yang disahkan ada Ovarian Cyst, ambillah langkah awal sebelum saiz cyst tersebut lebih membesar dan lebih kronik.

Sayangilah insan yang berada di sekeliling anda dan hargailah mereka sementara mereka masih ada. Tidak salah kiranya kita menghadiahkan mereka dengan Set Cyst Shaklee supaya kesihatan mereka lebih berkualiti dan dapat menjalankan aktiviti seharian mereka dengan lebih baik dan produktif.

********************************************************

Asilah Azmi

Call/SMS/Whatsapp : 013-5044372

www.wasap.my/60135044372

Penghantaran terus ke rumah anda menggunakan courier Poslaju/Skynet/GDex/CityLink atau COD di kawasan Kulim, Kedah.

**********************************************************

Disclaimer : Suplemen Shaklee bukan ubat. Ia memberikan nutrisi yang sebaiknya kepada tubuh badan untuk lebih sihat dan dapat menjalankan fungsi tubuh dengan lebih baik.

Cara Terbaik Untuk Membantu Mengecutkan Cyst Ovari Bagi Elakkan Pembedahan
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge